Concert 11 april 2019

 

Amicitia ontroert met de Johannes Passion.

In de sfeervolle Johannes de Doperkerk met haar prachtige gebrandschilderde ramen gaf COV Amicitia afgelopen vrijdag in Mijdrecht haar traditionele uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach.
Het was voor mij de eerste keer dat ik niet als koorlid, maar als toehoorder deze uitvoering meemaakte. Een ontroerende ervaring. Er viel zoveel te genieten.
De koralen, mooi en doorleefd gezongen en de felle en snelle volkskoren, die uitstekend werden vertolkt, maakten diepe indruk.

De Mattheüs Passion mag dan bekender zijn dan de Johannes Passion, maar de ingewikkelde  volkskoren vragen eveneens veel inzet en studie van de koorleden.
Geboeid luisterden we naar het openingskoor: “Herr unser Herrscher” dat ons meteen raakte.
Prachtig klonk de bas-aria “Mein teurer Heiland”, gezongen door Willem de Vries, omlijst met ingetogen koorzang.  Hij vertolkte met zijn warme bas ook de rol van Pilatus.

Een harmonieus koppel vormden de Evangelist: Gerben Houba en de Christus: Ronald Dijkstra, die op overtuigende wijze hun partij ten gehore brachten. Opvallend was dat Ronald Dijkstra alles uit het hoofd zong.
Ze werden vakkundig begeleid door het Promenadeorkest, dat zeer muzikaal ondersteund werd door Eric Jan Joosse op het fraaie kistorgel.

De sopraan  Leonie van Veen zong de aria “Ïch folge dir gleichfalls.” met veel expressie en overtuiging en de alt Yvonne Kok, die inviel voor de zieke Martine Straesser, imponeerde in de aria “Es ist vollbracht.”

Indrukwekkend klonken het “Ruht wohl” en het koraal waarmee de avond besloten werd.

Alle lof voor de dirigent Toon de Graaf, die koor en orkest zeer vakkundig en bezielend leidde, wat in deze kerk, waarbij de afstand tussen koor en dirigent groot is, een ware prestatie mag worden genoemd.

Amicitia kan terugzien op een bijzonder mooi concert dat door het publiek zeer gewaardeerd werd met een langdurig, enthousiast applaus.

Henk van Dijkhuizen