Vragen

Veel gestelde vragen (alias FAQ)

We merken dat er omtrent oratoriumkoren regelmatig dezelfde vragen gesteld worden. Een paar ervan zetten we hier, met antwoorden, op een rijtje.

Wat betekent “c.o.v.” eigenlijk?
christelijke oratoriumvereniging.
Oratoriumkoren? Is dat niet iets voor bejaarden?
Goed, het is geen house. En er zijn nogal wat grijze hoofden. Dat wel. Maar het is zeker niet alleen voor 65-plussers. We hebben heel wat leden van pakweg 30 tot 50.
Hoe groot zijn jullie?
Tussen de 80 en 90 leden, redelijk gelijk verdeeld over de diverse stemsoorten, met de kanttekening dat we, zoals de meeste koren, er best wel wat tenoren bij zouden kunnen gebruiken. Dus heren met deze stemsoort, waar blijft u?
Hoeveel ervaring moet ik hebben om mee te kunnen doen?
U hoeft geen professional te zijn, maar enige ervaring komt wel goed van pas. Als u vindt dat het ‘klikt’, is het overigens wel gebruikelijk, net zoals bij andere koren, dat de dirigent met u even een stemtest doet om te bepalen welke zangstem u heeft. Maar ziet u dat niet als een ‘examen’.
Ik heb het idee dat oratoriumkoren nogal eens dezelfde werken uitvoeren, hoe zit dat bij jullie?
Voor een deel is dat juist, er is een soort “standaard-reperoire”: werken als de Messiah en de Johannes-passion zijn ook bij ons niet onbekend. Maar we streven ernaar om “oud” en “nieuw” af te wisselen. Het Requiem van Rutter, bijvoorbeeld, is iets wat u elders vermoedelijk niet gehoord hebt.
Jullie repeteren elke week. Maar hoe bereiden jullie leden zich verder voor?
Dat mag iedereen zelf weten, maar het is niet ongebruikelijk dat je een CD van het betreffende werk aanschaft en thuis regelmatig stukjes meezingt. En er zijn (per stemsoort) bij het bestuur oefen-cd’s te bestellen.
Hebben jullie een “uniform”, en zo ja, hoe kom je daaraan?
We hebben voor de uitvoering tijdens concerten het volgende kledingvoorschrift:
De dames gaan gekleed in rok, broek of japon. Dit alles naar eigen inzicht, natuurlijk geschikt voor concertoptreden en alles lang en zwart. Boven de rok of lange broek kun je dan een mooie top of blouse met of zonder jasje dragen. Ook hiervoor geldt zwart. Als versiering komt er een corsage voor iedereen in dezelfde kleur.
Voor de heren een zwart pak met een wit overhemd en een uniform vlinderdasje.
Maar bij repetities komt iedereen in zijn gewone kleding.
En is het nou leuk?
We laten een lid aan het woord:
“Als ik een maandagavond moet verzuimen, ben ik de rest van de week niet te genieten.” (Kees)